Pusat / Seksyen

Pusat Pengurusan Perkhidmatan Makanan Dan Sajian / Seksyen Pengurusan Sajian

Nama Kursus / Kod

Usahawan Pastri / HG(5)HT014 : 1/16

Tempoh Latihan

6 bulan teori/amali

Persijilan / Pengiktirafan

  1. Sijil PERHEBAT
  2. Sijil Pengendali Makanan (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  3. Sijil Usahawan

Kaedah Pembelajaran

KAEDAH PEMBELAJARAN
T = Teori

A = Amali

LDI = Latihan Di Industri

L = Lain-Lain

T

A

LDI

L

LAIN-LAIN (NYATAKAN):

1. Projek Akhir

2. Keusahawanan

Sinopsis

Kursus ini  akan mendedahkan pelatih dengan berbagai konsep dan jenis pastri serta menu dalam bentuk perniagaan katering dan mass-catering. Pelatih-pelatih juga akan di dorong dengan motivasi usahawan dan peluang serta kerjaya di dalam bidang pengurusan pastri.

Senarai Modul

  1. Safety,Health And Hygiene Practices       
  2. Filling And Creams Preparation              
  3. Cookies Preparation                                        
  4. Cake Preparation                                              
  5. Soft And Hard Roll Preparation             
  6. Keusahawanan

Potensi Bidang Perniagaan / Kerjaya

  • “Pastry Cook” di Pasaraya Besar/Hotel/Resort
  • Pengusaha Kedai Roti & Kek
  • Pengusaha Kafe/Restoran/Bistro