Pusat / Seksyen

Pusat Pengurusan Perkhidmatan Makanan Dan Sajian / Seksyen Pengurusan Sajian

Nama Kursus / Kod

Seni Penghasilan Pastri (Single Tier) / PB(ST-5)HT014 : 1/16

Tempoh Latihan

18 bulan teori/amali

Persijilan / Pengiktirafan

  1. Sijil PERHEBAT
  2. Sijil Usahawan
  3. SKM Tahap 3  (HT-014-3)
  4. Sijil Pengendalian Makanan (Kementerian Kesihatan Malaysia)

Kaedah Pembelajaran

KAEDAH PEMBELAJARAN
T = Teori

A = Amali

LDI = Latihan Di Industri

L = Lain-Lain

T

A

LDI

L

LAIN-LAIN (NYATAKAN):

1. Projek Akhir

2. Keusahawanan

Sinopsis

Kursus ini  akan mendedahkan pelatih dengan berbagai konsep dan jenis pastri serta menu dalam bentuk perniagaan katering dan mass-catering. Pelatih-pelatih juga akan di dorong dengan motivasi usahawan dan peluang serta kerjaya di dalam bidang pengurusan pastri.

Senarai Modul

12 Bulan : Modul Ht-014-2 : 2011 Pastry Production

  1. CO1 : Safety, Health And Hygiene Practice
  2. CO2 : Batter And Dough Preparation
  3. CO3 : Filling And Creams Preparation
  4. CO4 : Pudding Preparation
  5. CO5 : Cookies Preparation
  6. CO6 : Malaysian Desserts And Kuih Preparation
  7. CO7 : Cake Preparation
  8. CO8 : Pastry Product And Material Handling
  9. E02 : Soft And Hard Roll Preparation

6 Bulan : Modul Ht-014-3 : 2011 Pastry Production

  1. CO1 : Confectionary Preparation
  2. CO2 : Dessert Item Preparation
  3. CO3 : Chocolate Product Preparation
  4. CO4 : Special Pastry Product Decoration
  5. CO5 : Pastry Product Innovation
  6. CO6 : Pastry Production Stop Control
  7. CO7 : Pastry Production Control
  8. CO8 : Pastry Administrative Function
  9. E02 : Pastry Product Costing

Potensi Bidang Perniagaan / Kerjaya

  • “Pastry Cook” di Pasaraya Besar/Hotel/Resort
  • Pengusaha Kedai Roti & Kek
  • Pengusaha Kafe/Restoran/Bistro