Pusat / Seksyen

Pusat Pengurusan Pelancongan & Perhotelan / Seksyen Pengurusan Perhotelan

Nama Kursus / Kod

Pengurusan Restoran (NICHE) / HG(N-6)HT : 1/16

Tempoh Latihan

6 bulan (4 bulan teori/amali 2 bulan latihan di industri)

Persijilan / Pengiktirafan

  1. Sijil PERHEBAT
  2. Sijil Pengendali Makanan (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  3. Sijil Usahawan

Kaedah Pembelajaran

KAEDAH PEMBELAJARAN
T = Teori

A = Amali

LDI = Latihan Di Industri

L = Lain-Lain

T

A

LI

LLAIN-LAIN (NYATAKAN):

Sinopsis

Pelatih akan didedahkan kepada operasi perhotelan yang akan dijalankan sepenuhnya mengikut standard operasi hotel yang sebenar bagi memastikan pelatih yang keluar memenuhi keperluan organisasi hotel atau penginapan seperti homestay, asrama, pusat latihan atau hospital.

Senarai Modul

SENARAI MODUL:

  1. Asas Kebersihan Makanan
  2. Pengenalan dan Klasifikasi Industri Hospitaliti
  3. Pengenalan Jabatan Penyajian Makanan (F & B)
  4. Pengenalan Jabatan Kaunter Hadapan (Front Office)
  5. Pengenalan Jabatan Housekeeping

MODUL NILAI TAMBAH:

  1. Keusahawanan

Potensi Bidang Perniagaan / Kerjaya

  • Pekerja di Pusat Peranginan dan Penginapan/ Hotel
  • Pengusaha “Homestay”
  • Pengusaha Katering @ Penyelia Restoran / Kantin / Dewan Makan / Kafetaria
  • Penyelia Asrama/ Warden