No Events on The List at This Time
Pusat / Seksyen
Pusat Pengurusan Pelancongan & Perhotelan / Seksyen Pengurusan Perhotelan
Nama Kursus / Kod
Pengurusan Restoran (NICHE) / HG(N-6)HT : 1/16
Tempoh Latihan
6 bulan (4 bulan teori/amali 2 bulan latihan di industri)
Persijilan / Pengiktirafan
- Sijil PERHEBAT
- Sijil Pengendali Makanan (Kementerian Kesihatan Malaysia)
- Sijil Usahawan
Kaedah Pembelajaran
KAEDAH PEMBELAJARAN | |||||
T = Teori A = Amali LDI = Latihan Di Industri L = Lain-Lain | T √ | A √ | LI √ | L | LAIN-LAIN (NYATAKAN): |
Sinopsis
Pelatih akan didedahkan kepada operasi perhotelan yang akan dijalankan sepenuhnya mengikut standard operasi hotel yang sebenar bagi memastikan pelatih yang keluar memenuhi keperluan organisasi hotel atau penginapan seperti homestay, asrama, pusat latihan atau hospital.
Senarai Modul
SENARAI MODUL:
- Asas Kebersihan Makanan
- Pengenalan dan Klasifikasi Industri Hospitaliti
- Pengenalan Jabatan Penyajian Makanan (F & B)
- Pengenalan Jabatan Kaunter Hadapan (Front Office)
- Pengenalan Jabatan Housekeeping
MODUL NILAI TAMBAH:
- Keusahawanan
Potensi Bidang Perniagaan / Kerjaya
- Pekerja di Pusat Peranginan dan Penginapan/ Hotel
- Pengusaha “Homestay”
- Pengusaha Katering @ Penyelia Restoran / Kantin / Dewan Makan / Kafetaria
- Penyelia Asrama/ Warden